Fra Tveten Gård til Haugerud T-bane


Aktivitet: Tur på skogsti, turvei D16
Passer for: barn, ungdom, voksen, hund
Lengde: ca 3 km
Bydel: Alna
Pris: Gratis

Vi tok t-banen til Tveita og startet med et besøk ved idylliske Tveten Gård.

Tveten var et gårdsbruk i Aker herred, nå Oslo kommune. Gårdsnavnet kommer fra norrønt þveitin, som betyr ‘utskilt engstykke’. Dette navnet peker mot at gården ble rydda før vikingtida. Tveten gård finnes datert i skriftlige kilder helt tilbake til 1408 da den ble lagt under Hovedøya kloster. Etter dette har gården hatt flere private eiere frem til den ble solgt til Oslo kommune i 2006.

I dag benyttes gården til kulturelle arrangementer samt at det drives et seniorsenter, aktivitetshus i Velsestua og fritidsklubb (5-10 klasse etter skoletid) på gården. I Rullehuset har blant annet Hellerud historielag og Tveten Gårds venner lokaler. Det står også fremdeles hester i stallen. Kulturetaten håper også på å få etablert et nytt og spennende spsiested i gårdens kafelokaler. Kafeen var åpen, så vi spanderte på oss nystekt og velsmakende vaffel og kaffe.

Fra Tveten Gård gikk vi langs med lavblokkene i hyggelige Erlends vei, og Lavransvei før vi krysset Sigrid Undsets vei. Etter å ha gått ned en lang trapp på andre siden av veien fant vi turveien som tok oss inn i skogen.

Under Jungelbru, hengebrua over «ravinedalen» der Haugerudbekken klukker og renner videre gjennom skogholtet i skråningen nedenfor Tveita. Turveien fortsetter videre ganske så bratt opp mot Bumerang bru som krysser Ytre ring vei. De to gangbruene vant i 2018 Norsk Stålkonstruksjonspris.

Turveien slynger seg videre i åpent terreng med utsikt over Alna Senter og Groruddalen før den fortsetter gjennom et skogholdt og kommer ut ikke langt fra T-banestasjonen ved Haugerud.

Anbefales! 🙂


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *