Romsås rundt


Aktivitet: Gåtur i nærområdet, Stolpejakt, Lokalhistorie
Passer for: Barn, Ungdom, Voksne, Hund, Sykkel* Rullestol*
Bydel: Grorud / Lillomarka
Lengde: ca 5,5 km
Pris: Gratis

* Siste del av turen gjennom skogen kan ikke gjøres med sykkel eller rullestol
*Røde og blå stolper kan ikke nås med rullestol eller sykkel. Man må parkere og gå et lite stykke.

Romsås har virkelig blitt ett flott område, og har mye å by på! Vi parkerete bilen ved Romsås Kirke, også gikk turen forbi Humleby, Grønnsakshagen ved Bjøråsen Skole, Svarttjern, flere utsiktspunkter, gjennom t-banen-stasjonen, Romsås Senter, biegården, beskuet den fantastiske grafittien ved gangbrua, for så avslutningsvis gjennom skogen med stopp ved blant annet Ravnkollen utsiktspunkt og Skogsnissens fotavtrykk.

Romsås Kirke
Den første kirken på Romsås var en trekirke, bygget i 1975 av Oslo småkirkeforening. Den brant ned i 1986, og først 9 år senere (1995) ble den nye kirken innviet. Kirken er en arbeidskirke, bygget i granitt og gul teglstegn i postmodernistisk stil.

Humleby
Humleby fritidspark har mye moro å by på for alle aldre; kunstgressbane, minikunstgressbane, ballbinge, petanequebane, basketballbane, sandfotballbane, sandvolleyballbane, idrettslekeplass, utegym og bordtennisbord. Området er åpent alle dager, og med opplyst anlegg fram til 22.00

Bjøråsen Nærmiljøhage
Bjøråsen skole har utarbeidet Børåsen Nærmiljøhage som en del av et prosjekt for å forbedre skolemiljøet, og å gjøre området rundt skolen triveligere. Hagen har flere benker, sittegruppe, frukthage, bærhage og et område med blomster. Og det aller beste: det er lov til å forsyne seg av avlingene.

Svarttjern
Svarttjern ligger alt tilrette for å nyte sommerdagene med spaserturer, sykkelturer, piknik, lek og bading, og er en populær møteplass. På stranden er det også en rampe ut i vannet, slik at det er mulig for alle – inkludert bevegelseshemmede – å komme ut i vannet på egenhånd. Det finnes i tillegg et toalett, som er tilrettelagt for rullestolbrukere.

Romsås T-bane
Romsås T-banestasjon den mest verdifulle av alle i Oslo, i følge Byantikvaren og er på Gul liste som bevaringsverdig. På veggen inne på stasjonen henger betongtavlen som stasjonen ble tildelt i 1976 for fremragende byggekunst.

Romsås Senter
Senteret ble oppført 1972 og var tenkt å skulle være hjertet i drabantbyen og det sosiale samlingspunktet for beboerne. I tillegg skulle senteret romme ungdomsskole, eldresenter, svømmehall, bibliotek og utleielokaler. I dag finnes blant annet matbutikk, mini gjennbruksstasjon, bibliotek, treningssenter , svømmehall, tannlege, frivillighetssentralen og sykehjem, samt spisestedene Mind the Gap og Elefanten.

Biegården / Romsås Honning
Som en del av Groruddalssatsingen ble Romsås bigård ble etablert ved Romsås senter og består av seks bikuber. Her har lokalbefolkningen i sommer samarbeidet om å lage Romsås-honning. En gruppe Romsåsbeboere tar seg nå av produksjonen og det er nå mulig å kjøpe Romsås honning utover høsten. Gruppen har opprettet en egen facebook-side: https://www.facebook.com/romsashonning

Grafittikunst
I det man svinger inn Ravnkollbakken ønskes man velkommen til Romsås av et kunsverk. Denne flotte veggen er et resultat av samarbeid mellom 500 beboere, Områdeløft Romsås, Urban Samtidskunst og flere dyktige artister fra nærmiljøet.

Ravnkollen
Ravnkollen er et av markas flotteste nærområder for friluftsliv og rekreasjon. På hele område er det spor etter tidligere steinbrudd. Det

Skogsnissens foravtrykk
Historien om fotavtrykket til skogsnissen, fortalt av Hans-Petter Ødegård, er veldig fin:

«For ca 10 år siden satt jeg med fruen og mine to barn på leirplassen «min» på Ravnkollen og grillet. En mann kom gående forbi oss og gikk ut på berget ytterst oppe. Han vinket på meg og jeg gikk opp til ham. Det første han sa var: de har ikke ødelagt dette og pekte på noe som så ut som et fotspor med et hull bak. Så spurte han meg om jeg visste hva dette var og jeg sa som sant var,nei det visste jeg ikke. Han fortalte at skogsnissen hadde trampet der og brukt stokken sin til å lage hullet bak. Dette for at man kunne legge bekymringer og problemer i hullet og stikke foten sin i skomerket og gå ifra disse bekymringene og problemene. Skognissen var glad i skogen og dyrene der, men også menneskene som ferdes der og tok vare på skogen. Jeg har nå vandret rundt i denne skogen flere ganger hver dag og har ikke sett denne karen hverken før eller siden. Jeg var i mange år leder for FAU på Tiurleiken skole og var en gang i året med ass rektor med førsteklassinger på tur på Ravnkollen, jeg fortalte litt om natur og lærte barna litt enkel førstehjelp og fortalte denne historien for barna. Jeg så da etterpå at noen av barna (uten at de trodde de ble sett) gikk bort til fotsporet, puttet noe i hullet og tro ned i sporet og gikk bort. Ca ett år etter på en tilstelning på skolen kom ei lite jente og hennes mor bort til meg og fortalte at jenta hadde mareritt hver natt i lang tid som gjorde at hun gruet seg til å legge seg. Etter at hun hadde lagt dette (tankene sine i hullet) hadde hun ikke hatt mareritt en eneste gang.»

Så nå har vi lagt igjen våre bekymringer i hullet til skogsnissen, og runder av turen tilbake ved Romsås Kirke. Vi var ute å gikk i ca 2 timer, og på denne turen ble det altså 15 stolper.

Har du enda ikke tatt turen? Kom deg ut nå! En fin rundtur både med og uten stolper 🙂

Les mer om stolpejakten på www.stolpejakten.no


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *