På oppdagelses- og sanketur på Kolås/ Årvoll og Salamanderdammen


Aktivitet: Tur
Passer for: Voksne, Ungdom, Barn, rullestol (får ikke kommet helt ned til vannet, men kan følge de fine turveiene), barnevogn, hund.
Bydel: Lillomarka
Pris: Gratis
Ankomst: se nederst i artikkelen
Ta med: Noe å sanke i, om du ønsker å plukke gauksyre

 

En regnværsdag (det virker som om det blir mange av dem i år 😉 bestemte vi oss for å teste ut utsagent «Det fins ikke dårlig vær, bare dårlige klær», og bestemte oss for å ta turen til Kolås/årvoll. (Vi har skrevet om deler av samme rute som denne turen før. Det kan du lese om her.  Denne turen er litt annerledes, og vi valgte derfor å skrive om ruten på nytt.)

Vi startet ved turvei D3 ved Tonsenhagen skole, og gikk derfra inn i Lillomarka. På starten av markaveien, kommer vi over vår første «oppdagelse». En Nitratfilmlager for Norsk Filminsititutt. Nitratfilm er i følge Wikipedia  film som er produsert av celluloid (cellulosenitrat), noe som var vanlig i spillefilm fram til rundt 1950. Denne typen film var svært brannfarlig og i tillegg nedbrytbar. Grunnet denne brannfaren måtte disse lagres kjølig, noe jeg antar er årsaken til at de ble lagret i fjell. Dog er jeg usikker på dette, og finner ingen ofisiell informasjon om dette hvelvet.  Hva hvelvet evt blir brukt ti i dag vet jeg ikke .Vet du noe? send oss gjerne en epost.

Vi fortsatte vidre inn skogsveien mot Salamanderdammen. Flere steder innover veien, satte vi oss ned og plukket skogens syre – Gauksyre [Oxalis acetosella]. Denne lille skogsplanten har en frisk og syrlig smak, som kommer fra oksalsyre, og er god å tygge på – og å bruke i matlaging. Siden den inneholder oksalsyre, bør den dog benyttes i begrenset mengde.

Vi gikk videre til Salamanderdammen og tok en stolpe der . Oppdaget til vår store glede at områdebeskrivelsen i stolpejaktappen er hentet fra vår egen blogg. Det var en meget hyggelig oppdagelse. Vi kikket og kikket ned i og rundt vannet, men så ingen salamandere. Vi fant derimot en kjempestor maurtue, som var interessant for barna å studere.

Fra Salamanderdammen gikk vi videre og tok stolpen ved kumramma. Denne kumramma er et emne fra steinhoggertiden i Lillomarka/Groruddalen, som aldri kom lengre enn hit. Nå ligger den som et klenodium på en svunnen tid, som bevis på Groruddalens historie.

Vi gikk rundt tilbake mot Tonsenhagenl igjen og avsluttet turen der vi kom.

 

Dette er turen vi gikk. Punkt 1 er filmhvelvet, punkt 2 Salamanderdammen og punkt 3 kumramma.
Ankomst: Vi kjørte med bil til Tonsenhagen skole, og gikk derfra. Man kan også ta buss 31 til Tonsenhagen og gå derfra.

Her er to oppskrifter hvor vi brukte Gauksyra vi plukket.

Gauksyresalat

Du trenger:

 • Gauksyre
 • tomat
 • rødløk
 • sukkererter
 • paprika.
 • Olivenolje
 • salt
 • pepper

Kutt grønnsakene i små biter. Bland inn gauksyre. Ha over litt olivenolje og salt og pepper. server med f.eks grillmat.

 

Gauksyresmoothie

Du trenger:

 • Mango
 • Annanas
 • papaya
 • kremfløte
 • melk
 • gauksyre

Kjør alt sammen i en blender. severes kaldt.

 


Om Kristine Kvig

Kristine Kvig er innflytta Groruddøling, og Sommer i Groruddalens redaktør. Hun har ansvaret for oppdatering av kalender, nettside og sosiale medier, og er i tillegg også aktivitetstester for Sommerigroruddalen.no. Med seg som testere har hun familien sin, Jørn Idar, Elizabeth (10) og Maximilian (9 i juli). Kristine bruker av og til rullestol, og er den i Sommer i Groruddalen som tester om aktivitetene egner seg når en bruker rullestol. Familien har i tillegg hunden Luna, som er med på aktiviteter der hunder er tillatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *