Pilgrimsleden gjennom Groruddalen, del 1: Helsfyr – Furuset


Aktivitet: Vandring
Passer for: Voksne, barn, hund, sykkel, barnevogn
Bydel: Alna
Lengde: 7,7 km
Adkomst: T-bane, linje 1,2,3 og 4 til Helsfyr og T-bane, linje 2 eller buss 65 og 79 hjem fra Furuset.

Pilgrimsleden kan dateres til så tidlig som år 500, og allfarveien/landeveien strak seg helt fra Oslo sentrum til Nidaros hvor levningene etter Olav den Hellige skal være gravlagt. I Oslo kan man i dag gå ruten fra Oslo Ladegård, gjennom Groruddalen og over Gjelleråsmarka frem til Lahaugmoen eller Knivstikkern.

I 1990 ble det vedtatt av miljøverndepartementet og Thorbjørn Berntsen at Pilgrimsleden fra Øra (gamlebyen i Oslo) til Nidaros skulle restaureres, merkes og bevares som et kulturminne. Pilgrimsleden ble åpnet i 1997, men først i 2001 ble østleden som går gjennom Groruddalen godkjent som en del av pilgrimsleden. Så nå består pilgrimsleden av både vestleden og østleden ut fra Oslo.

Vi har gått pilgrimsleden gjennom Groruddalen etappevis:

1) Helsfyr – Furuset 2) Furuset – Stovner 3) Stovner – Lahaugmoen

Pilgrimsleden kommer inn i Groruddalen ved Helsfyr/Valle Hovin. Vi tok t-banen til Helsfyr og startet turen ved Fyrstikktorget.

På Fyrstiktorget holdt Norges største fyrstikkprodusent, Nittedal fyrtikfabrik AS, til fra 1880 og frem til 1967. På det meste hadde fabrikken 2000 arbeidre, for det meste barn og kvinner med ca 60 arbeidstimer per uke. En kvinne utmerket seg speielt, Karoline Kristiansen som bar fanen fremst i streiketoget ved den store demonstrasjonen i 1889. Demonstrasjonen førte til at Norges føsrte fagforening for kvinner ble startet.

De gamle fabrikkbygningene står fremdeles hvor det i dag drives diverse butikker og kaféer, samt Karolines sjenkestue & spiseri som er oppkalt etter Karoline Kristiansen. Det er flott at historien verdsettes og ivaretas.

Vi følger leden gjennom Vallehovin, hvor det tidlig på 1900-tallet ble drevet både tegelverk og isproduksjon, og videre på turvei D4.

Neste stopp er Østre Aker kirke som ruver over inngangen til Groruddalen, og er dalens eldste kirke, innviet i 1860. Rundt katedralen er det itillegg til kirkegård anlagt et parkområde.  I området rundt kirken var benyttet som hytteområde for byfolk, det var først på 1950-tallet da de første blokkene ble bygget på Ulven. Med sin gode akustikk er kirken et ettertraktet konsertlokale og et godt utgangspunkt for satsning på kirke og kultur.

Vi passerer også Alnaelva som har rent gjennom Groruddalen helt siden middeladeren. I senere år er det etablert turveier langs med elva og Alnaelva byr nå på en av Oslos fineste turveier. Elveløpet varierer fra rolige områder til brusende fossefall. Lags elva er det variert vegetasjon, stedvis rikt dyre- og fugleliv, samt spor av både gammel og ny industri.

Pilgrimsleden fortsetter så videre gjennom Tittutveien, som fikk sitt navn i 1928 etter husmannsplassen Tittut, og langs med Stømsveien frem til Alfaset gård og Alfaset gravlund.

Alfaset gård kan, i brev, dateres helt tilbake til 1361. I 1570-årene var gården oppført som krongods under Hovedøya. Våningshuset, i sveitserstil, som i dag er å finne på gården ble bygget i 1849. I 1950 ble gården kjøpt opp av Oslo kommune fordi det var behov for en ny gravlund, og den første delen av Alfaset gravlund ble tatt i bruk i 1952.

Strømsveien tar oss videre med forbi Ikea og Nordre Lindeberg gård.

Nordre Lindeberg gård, også kjent som 4H-gården, er en besøksgård som er åpen for alle. Gården har opprinnelse fra middelalderen og var en del av det tidligere Nonneseter klostergodssom etter reformasjonen i 1537 ble overtatt av kronen og solgt i 1668. På slutten av 1700-tallet var det kun en laftet stue med svalgang mot øst, denne ble påbygd med en etasje omkring 1820 og på midten av 1800-tallet tilbygd mot syd med en sal. Hovedhuset er regulert til spesialområde-bevaring. Jordveien ble i 1960-årene ekspropriert av kommunen mens gårdbrukeren Ingeniør Ragnar Fraas fikk beholde hovedhuset. Fra 1979 ledet han i noen år landets første 4H gård på Nordre Lindeberg. 4H er en ideell barne- og ungdomsorganisasjon, og de 4 H`ene står for: Hjerte, Hode, Helse og Hånd.

 

Siste stopp på føsrte del av vandringen på pilgrimsleden gjennom groruddalen ble Furuset Kirke.

Her kan du se ruten på kartet:

 

For mer informasjon om pilgrimsleden se https://pilegrimsleden.no/


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *