Fra Ellingsrud til Mariholtet


Kategori; Fottur i Marka
Passer for: Barn, ungdom, voksne, hund, sykkel, barnevogn
Bydel; Østmarka, Bydel Alna
Lengde; ca 9 km
Pris; Gratis (evt. prsien på det du kjøper på sporstsua)

Letteste adkomst, foruten bilen, er å ta T-banen til Ellingsrudåsen stasjon eller buss 401, 402, 414 til Karihaugen.

Vi startert ved Nuggerud parkeringsplass på Ellingsrud og fulgte skogsveien. Det er en bred og fin vei hele veien mellom Nuggerud og mariholtet, og vi møtte mange syklister og gående med barnevogn. En vei er det ca 4.5 km, så 8-åringen trengte energipåfyll i form av ett par sjokoladebiter på turen.

Langsveien renner Elvågelva hvor man langs med elva kan se rester av ruiner etter en mølle,  som var i drift på 1700- og 1800-tallet. Elvågelva starter her og er den eneste elva i Oslo som renner nordover,og som ikke renner ut i Oslofjorden. I norsk folketro skal «nordrennanes vann» gjøre godt mot alle slags plager, så ta deg gjerne en slurk med elvågvann under veis. Det er også en bevrdam, med tydelig spor etter bever. Dog lå beveren godt i skjul da vi gikk forbi.

 

Velfremme på Mariholtet sportsstue kunne vi nyte nystenkte vafler, kaffe og is i solen. Det smakte himmelsk.

Mariholtet ligger sentralt i Østmarka. Den elegante markastua ligger 200 meter over havet, og er et lett tilgjengelig knutepunkt. Mariholtet Sportsstue har nydelig utsikt, 150 sitteplasser inne, og et uteareal med ca 100 sitteplasser.

De har ett godt og bredt utvalg i sin servering; rundstykker, baguetter, gulrot- ,eple-, rabarbra- og sjokoladekake, sjokolade og is er blant blant annet å finne på menyen. Av drikke kan du velge mellom mineralvann, kaffe, te, solbærtoddy, buljong og kakao med eller uten krem, samt øl, rødvin og congac. Det er særlig kjent for sine hjemmebakte kanelsnurrer, rosinboller med hasselnøtter og rømmevafler.

I tillegg selger de blant annet kart, og et utvalg av markabøker.

På Mariholtet har de også egen biegård.

Nedenfor Mariholtet sporstuet er vannet, Nord Elvåg, hvor man kan bade, fiske, eller for eksempel padle.

 

Her kan dere se på kartet hvor vi gikk:

Åpningstider finner u på sporststuens nettside: http://www.mariholtet.no/aapningstider.aspx

 

Litt historie til slutt (hentet fra sportstsuens nettside):

«Mariholtet slik vi kjenner det i dag ble ferdigstilt av Oslo kommune i 1971.

Stedet var opprinnelig husmannsplass under Ellingsrud gård som i sin tid hadde 16 plasser med Mariholtet ved Elvåga som den sørligste i Ellingsrud skog.

Før dette rundt 1390 årene nevnes gården Elvaagen i Guddalr el.Guddalen som nok var et gammelt grendenavn eller navnet på den lange smale dalen som deler Østmarka i to med det nå 7 km. lange Elvåga vassdraget.

Gården hørte trolig til Furuset sogn som var et eget kirkesogn i middelalderen.

Svartedauen herjet stygt med  Furuset sognet som også omfattet Groruddalen,og etter 1560 forsvinner gården Elvåga fra de skrevne kilder.Dette kan tyde på at den ikke ble gjenreist som selvstendig gårdsbruk etter ødegårdstida.

Mye tyder på at stedet igjen ble ryddet en eller annen gang på 1700 tallet,og den lille røde gamlestua som ligger noen få meter sør for oss skal visstnok være fra den tiden.

Går vi enda lenger tilbake så var kanskje Elvåga et gammelt sted for guder? Eddakvad og sagaer forteller mye om gudetro og teologiske spekulasjoner i tiden før kristendommen.Det finnes flere historier og kvad om fisketuren til Tor og hans møte med jotnen Hyme som bodde øst for Elvåga.Navnet Elvåga er et oldnorsk navn med tilknytning til den gamle åsatroen,nevnt i Eldre Edda som ”en iskald grenseelv mellom jotnenes og menneskenes verden”.Og i Heimskringla fortelles det at østafor Elvåga må du ikke gå ,for der bor det skumle vesener sier skalden i et kved.

Men øst for Elvåga ligger Lørenskog og vi har jo masse hyggelige gjester fra den kanten også.»

Les mer her: http://www.mariholtet.no/om-oss/historie.aspx


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *