Skogstur til Gubbero


Aktivitet: Skogstur
Passer for: Voksne, barn
Bydel: Stovner,  Gjelleråsmarka
Lengde: ca 2 km
Pris: Gratis

Av og til er det godt med en tur alene i skogen, komme seg ett lite øyeblikk bort fra hverdagen med kjas og mas. En liten rundtur i Gjelleråsmarka på ca 2 km gjør godt for kropp og sjel. Det er også mye spennende lokalhistorie langs med denne runden. Jeg nøt turen alene, men ta gjerne med familien eller en turvenn 🙂

Mitt utgangspunkt for turen var Stovnerlia. Derfra fulgte jeg turveien i retning Liastua, etter ett par hundre meter kommer man til ett stikryss, hvor jeg så fulgte Oldtidsveien ett litestykke.

Oldtisveien var en allfarvei/landevei mellom Oslo og Nidaros og kan dateres til så tidlig som år 500. Over Gjelleråsen var veien så smal at den var enveiskjørt for hester med trekk. Øverst og nederst på åsen ble det derfor satt opp klokker for å varsle at man var på vei.

Langs med Oldtidsveien finnes også flere gravrøyser fra middelalderen.

Ved det nedre klokketårnet tok jeg av fra Odltidsveien og fulgte skogstien med merking mot gapahuken. Det er kraftig stigning i terrenget og etter mange tunge steg oppover bakken var jeg endelig fremme ved Gubbero, og kunne senke skuldrene og nyte utsikten.

Gapahuken ble åpnet 30. mai i 2017. Det er seniorgutta i HSIL som står bak prosjektet. Gapahuken er ubetjent, men der er grill/bålplass, benker og mulighet for overnatting om man har med egen sovepose.

På tilbakeveien fulgte jeg stien ned langs med de gamle hoppbakkene og ned til Liastua. Hoppbakkene ble bygget i 1922. Fire stykker var det, 15 meter-, 25 meter-, 40 meter- og 60 meterbakke. Ved 60 metersbakken stod det også tidligere både dommertårn og stillaje. Hoppbakkene var flittig brukt frem til slutten av 1950-årene, da dabbet interessen for skihopping av og bakkene ble etterhvert revet.

I bunn av bakken kommer man ned til ett lite skogstjern hvor en kanadegjess-famile holder til, og selvfølgelig Liastua. Fra Liastua gikk jeg turveien tilbake til Stovnerlia.

Adkomst:

Kollektivtransport:
Nærmeste T-banestasjon er Stovner (linje 4 og 5 til Vestli)

Parkering:
Gateparkering


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *