Ravnkollen og Skogsnissens fotspor


Aktivitet: Skogstur
Passer for: Voksne, ungdom, barn, hund
Bydel: Grorud, Lillomarka
Pris: Gratis
Lengde: ca 2 km

Vi la ut på kveldstur med start på Grorud, hvor vi fulgte Romsås Kultursti over Ravnkollen frem til Romsås kirke.

Turruta

Ett par hundre meter ovenfor Coop Ekstra og Shell stasjonen går den blåmerkede stien innover i skogen. Stien er er en portal fra Grorud og Romsås med utallige turveir videre innover i Lillomarka.  Stien varierer i bredde, og det er mye bratt terreng.

Ravnkollen er et av markas flotteste nærområder for friluftsliv og rekreasjon, og brukes hyppig av lokalbeforlkningen. Vi møtte flere som var på tur i området.

 

På hele Ravnkollen er det spor etter tidligere steinbrudd.

Det er laget flere fine bålplasser med benker i både tre og stein, og ikke minst den fantastisk utsikt over Groruddalen. Vi stod lenge å speidet utover dalen vår.

I tillegg fant vi fotsporet etter skogsnissen, som er en interesnat historie fortalt av Hans-Petter Ødegård:

«For ca 10 år siden satt jeg med fruen og mine to barn på leirplassen «min» på Ravnkollen og grillet. En mann kom gående forbi oss og gikk ut på berget ytterst oppe. Han vinket på meg og jeg gikk opp til ham. Det første han sa var: de har ikke ødelagt dette og pekte på noe som så ut som et fotspor med et hull bak. Så spurte han meg om jeg visste hva dette var og jeg sa som sant var,nei det visste jeg ikke. Han fortalte at skogsnissen hadde trampet der og brukt stokken sin til å lage hullet bak. Dette for at man kunne legge bekymringer og problemer i hullet og stikke foten sin i skomerket og gå ifra disse bekymringene og problemene. Skognissen var glad i skogen og dyrene der, men også menneskene som ferdes der og tok vare på skogen. Jeg har nå vandret rundt i denne skogen flere ganger hver dag og har ikke sett denne karen hverken før eller siden. Jeg var i mange år leder for FAU på Tiurleiken skole og var en gang i året med ass rektor med førsteklassinger på tur på Ravnkollen, jeg fortalte litt om natur og lærte barna litt enkel førstehjelp og fortalte denne historien for barna. Jeg så da etterpå at noen av barna (uten at de trodde de ble sett) gikk bort til fotsporet, puttet noe i hullet og tro ned i sporet og gikk bort. Ca ett år etter på en tilstelning på skolen kom ei lite jente og hennes mor bort til meg og fortalte at jenta hadde mareritt hver natt i lang tid som gjorde at hun gruet seg til å legge seg. Etter at hun hadde lagt dette (tankene sine i hullet) hadde hun ikke hatt mareritt en eneste gang.»

Så nå har vi lagt igjen våre bekymringer i hullet til skogsnissen… 🙂

Videre fulgte vi stien ned kløften og over den andre kollen med vakker skog før vi kom frem til Romsås kirke. Kirken er bygget i granitt og gul teglstegn i postmodernistisk stil, og ble reist i 1995.

Fra Romsås kirke tok vi buss 63 tilbake til Grorud.

 

Vi oppfordrer alle til å ta en tur til Ravnkollen. Om man ikke orker å gå hele turen så kan man ta stien inn fra veien ved Ravnkollen bussstopp, da er er du kun ett par hundre meter inn til det flotte utsiktspunket og skogsnissens fotavtrykk.

 

Adkomst til Grorud:

Kollektivt:

T-banen, linje 4 og 5, til Grorud. Det går også flere busser til Grorud bussterminal.

Parkering:

Parkeringsplasser på Shell og ved Grorud Idrettsbane.

 

Adkomst til Ravnkollen:

Kollektivt:

T-banen, linje 4 og 5, til Romsås eller buss 63 til Ravnkollen.

Parkering:

Parkering i gate.


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *