Tur til Ole Høilands Hule


Aktivitet: Skogstur
Passer for: Barn, Ungdom, Voksne
Bydel: Bjerke, Lillomarka
Pris: Gratis
Lengde: 3.5 km

Vi stratet denne turen dagen i forveien med et besøk innom Deichmanske bibliotek på Bjerke får å få med ”Naturkart for Årvollåsen” (gratis). Naturkartet beskriver både floraen og historien langs ruta, hvor Ole Høilands Hule er en av postene.

Turens utgangspunkt var Isdammen på Årvoll. Isdammen er forøvrig et flott sted for en dukkert i sommervarmen. Derifra fulgte vi den merkede naturstien som er skiltet med små hvite grantrær på grønn bunn.

I krysset etter Isdammen kommer vi inn på Gamle Hadelandsveien som på slutten av 1700-tallet fungerte som hovedfartsåret mellom Oslo og Hadeland. Langs veien ligger det en stor Kastestein, som skulle bringe hell og lykke på turen, samtidig som den også markerte et veidele. Vi kastet selvfølgelig hver vår stein på kastesteinen i håp om ekstra hell og lykke på jakt etter Ole Høilands ransutbytte.

Stien går videre gjennom eventyrskogen, med uberørt nydelig natur som utgjør rare figurer. Her er det bare å la fantasien løpe løpsk.

Vi vandret blant både furuskog med lav og lyng, og barskog med lave urter. Omsider kom vi frem til turens mål; Ole Høiland Hule.

Historien om Ole Høiland er spennende, han var en begavet fattiggutt fra Sørlandet som ble en folkehelt ved dristige måter å terge og stejele fra overklassen.

«Ole Høiland var mestertyven som ranet Norges bank i 1831 og gjemte byttet sitt i Lillomarka. Han var stadig i fengsel og klarte å rømme hele 12 ganger! En del av ransutbyttet ble funnet på Storhaug og i det som i dag kalles Ole-Høilands-hule. Turterrenget er spennende og hula var ikke lett å finne før det ble satt opp skilt og i dag går tydelig sti inn til hula.» (DNT, SjekkUT)

Vi hadde med en liten skatt på lur. Frøkna på 7 år var i ekstase over å finne deler av nesten 200 år gammelt ransutbytte gjemt inne i hula.Ved hula nøt vi medbrakt niste før vi fulgte turveien tilbake til Isdammen. 

Turen ble avsluttet med leking i hinderløypa i enden av Isdammen før vi fant igjen bilen og kjørte hjem.

Dette var en spennende og interresant tur for både store og små.

Adkomst:

Kollektivt:

Ta bussen til Stig

Parkering:

Parkeringsplass ved Isdammen


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *