Linderud hestejorder, Salamnderdammen og Steinbrettet


Aktivitet: Fottur i marka, Stolpejakt
Passer for: Barn, ungdom, voksne, hund
Bydel: Bjerke / Lillomarka
Lengde: 2,5 – 3 km.
Pris: Gratis

Vi tok bilen og kjørte en lørdag formiddag til Linderud markaportal som leder inn til mange turmuligheter. Gratis parkeringsplass er rett ved siden av. Linderud markaportal finner man rett ovenfor Linderud leir (Krigsskolen).

Bare ett par hundre meter inn på turveien (lysløypa) fant vi, med enorm begestring fra 6-åringen, første stolpe fra stolpejakten og en kunstnerisk rasteplass. Langs med turveien kunne vi også se ruiner fra Tonsenplassen husmannsplass som var her på slutten av 1700-tallet.

Like ved krysset hvor lysløypa møter Kruttveien tok vi av fra turveien og inn på en skogsti som førte oss forbi salamanderdammen, over det nordre Steinbrettet og ut på hestejordene før vi fant tilbake til markaportalen.

Kruttveien er gammel og kan ses på kart fra rundt midten av 1800-tallet da den antagelig ble bygget i forbindelse med steinhoggervirksomheten i området. Sitt navn har den fått etter et sprengstofflager som lå på venstre side i bunnen/enden av veien (på Tonsenhagen).

På Steinbrettet fant vi nok en stolpejaktstolpe. Her  ble det drev brødrene Halfdansen produksjon av, i hovedsak, kantstein frem til 1960-talle. Etter snøsmelting og nedbørrike somre blir det to dammer her i bruddet, Slamanderdammen og Rompetrolldammen.

Rundt Salamanderdammen er det flere bord, benker og bålplasser. I dammen er det spennede å se etter rompetroll og salamndere. Frem til ca 1940 ble Salamnderdammen angivelig brukt som badedam. I vinter var det dårlig med snø, så det er nesten ikke vann i dammen, så vi får håpe på en snøfull vinter så dammen fylles opp til neste år.

 

Hestejordene ble brukt som beite av Linderud og Rødtvet går frem til ca 1950/1960. Etter dette ble Hestejordene kjøpt av staten som treningsområde for Krigsskolen, og har siden vært et populært rekreasjonsområde med frodige blomsterenger om sommeren, og ake- og skibakker om vinteren. Skogen holdt på å ta over jordene, men ble i år 2000 reddet av Sandås Vel, Lillomarkas Venner og Siste Sjanse som i samarbeid med Natur videregående skole, grunneier (Forsvarsbygg) og Friluftsetaten utarbeidet en skjøtselsplan for området. Så nå brukes Hestejordene igjen som beiteland for dyr fra gårder i Oslo og omegn. I sommer har man kunne hilse på hestene fra Alna Ridesenter som har beitet her.

Med eller uten stolper så er dette en tur å anbefale! 🙂

 

Her er turen vi gikk, merket i oransje:


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *