Alunsjøen rundt og Gotthalfskegruver


Kategori; Fottur i Marka
Passer for: Barn, ungdom, voksne, hund
Bydel; Lillomarka
Lengde; ca 7,5 km
Pris; Gratis

Vi pakket tursekken og la ut på tur. Utgangspunkt for turen vår var ved demmningen på Alunsjøen (innerst i Alunsjøveien på Ammerud). Vi tok bilen opp og parkerte ved bommen. Det er også mulig å ta buss 63 til Alundamveien.

Fra demningen ledet stien oss inn i skogen. Vi gikk forbi blåbærtuer i fleng, mauertuer, røtter med morsomme former, vi kom oss ned en skrent og krysset bekken som renner fra Svartkulp til Alunsjøen. Etterhvert kom vi inn på den gamle gruveveien og fant, etter litt leting, skjerpene som er er deler av gjenværende spor etter det gammelt kobberværket fra 1700-tallet. Like ved skjerpet var det en fin raste-/bålplass.

Videre fulgte vi gruveveien opp til lysløypa og tok til høyre, vi fant Linderudgruvene på venstre side ett lite stykke bortover veien. Det er ikke mulig å gå inn i gruvene, men det var spennende og titte inn.

Så var det tid for en pause med matpakke, drikke og godis. Vi gikk da tilbake på turveien (lysløypa) og fant ett bord noen hundre meter unna.

Etter påfyll av ny energi fulgte vi lysløypa ett stykke før vi tok av på en blåmerket sti videre rundt Alunsjøen. Gleden var stor da vi her også fant Rødtvetgruvene.

Dette var en spennende oppdagelsesferd i marka og en fin opplevelse for hele familien.

Vi brukte Ca 3 timer og 45 minutter på denne turen. På kartet er turen vi gikk merket i oransje:

 

Historisk informasjon om gruvene fra Oppdaggroruddalen.no: 

Ved Alnsjøen finnes spor etter et gammelt kobberverk. Her startet de Gotthalfske Kobberverk sin drift så tidlig som i 1704 (Gott Halde – Halde = berghald, slagg, haug). Gruver og skjerp ble lagt til områdene omkring Alnsjøen, og i Tonsen- og Rødtvedts skoger, på østsiden av Linderudsæterhøyden. Tyske fagfolk, som var spesialister innen bergverksdrift, ble hentet til verket. Et pukkverk og en smeltehytte ble lagt til utløpet av Alnsjøen. Den første driften ved verket ble ikke langvarig. Allerede i 1708, ved eieren Fredrik von Gabels død, stanset store deler av verkets produksjon. Mange av de ansatte ble overført til andre bergverk i Norge, blant annet Årdal Kobberverk i Sogn.

På midten av 1700-tallet og i begynnelsen av 1800-tallet ble det skjerpet i området og søkt etter kobbermalm. Det viste seg imidlertid at forekomstene av kobber var for små til at gruvedriften var drivverdig. Først i årene 1880–87 og 1897–98 ble det åpnet for ny virksomhet i de Gotthalfske Kobberverk. Da startet det fransk-belgiske selskapet Compagnie Minière de Grorud driften av gruvene ved Alnsjøen igjen. I begynnelsen sysselsatte verket 70–80 mann, men antall arbeidere sank raskt og var til slutt bare 4–5 mann. En rekke nye gruver ble drevet frem i disse årene, blant annet Linderud gruve, Årvold gruve og Rødtvet gruve.

Det eksisterer fortsatt rester etter de Gotthalfske gruver. Blant annet kan turgåere gjenfinne deler av den gamle gruveveien, som ble anlagt for å lette malmtransporten fra gruvene omkring Alnsjøen til kobberverket. Da Alnsjøen ble oppdemmet, forsvant noe av veien, men ca. 600 meter av veien er i dag fortsatt over vann.

 


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *