På tur i Grorudparken


Kategori: Gåtur
Egnet for: Barn, Voksne, Ungom, Rullestol, Barnvogn, Sykkel, Hund
Pris: Gratis
Bydel: Grorud
Ankomst: se nederst i arikkelen.

Grorudparken – Bydel Groruds stolthet. Parken, på størrelse med Frognerparken,  strekker seg fra Nedre Grorud og helt opp til Ammerud. Grorudparken var en av storsatsingene til den første delen av Groruddalessatsingen, og har gjort at parkliv absolutt nå er mulig også på Grorud.

På en nydelig solskinnsdag tok vi turen ut, og gikk fra nesten nederst i parken, og opp til Ammerud. To voksne damer, tre barn og en hund, på en rolig solskinnstur. Fire av oss gikk til fots, en som satt i rullestol og en hund som var med hele veien i bånd. Vi begynte turen ved utgangen av Sagstuveien og fulgte turveien oppover. Turveiene i Grorudparken er flott lagt opp, og egner seg god til både sykkel, barnevogn, rullestol og for de som bare vil spasere (eller jogge). En kommer ikke helt ned til vannet alle steder med barnevogn eller rullestol, men man kommer seg fint hele veien langs de fine turveiene.

Det første stoppet ble ved vannet ca midt på Grorudveien. Her fikk barna med stor fryd putte beina i den kalde Alnaelva. Dette området ligger litt nedenfor turveien, og er ikke tilgjengelig for barnevogn eller rullestol.

Videre fulgte vi turveien oppover langs Alnaelva, og så på alt det spennedne elven hadde å tilby – nydelige vannplanter, vakre stryk, og til og med en liten foss. Vi fulgte Alnaelva opp til Kalbakkenbrua. Kalbakkenbrua er en av Norges eldste steinbruer, fra 1790. På en plankett ved brua, kan man lese litt om bruas historie, og få inn litt lokalhistorie på gåturen sin.

Vi gikk over Kalbakkveien og fortsatte oppover i Grorudparken. På denne turen gikk vi forbi Grorud Prestehage, – med tanke om å besøke denne senere – men liker man gamle hager og lokalhistorie, så er det absolutt mulig å besøke hagen på turen. Vi gikk derimot ned på siden av turveien, og inn i Shoddyfabrikken. Denne delen er dessverre ikke tilgjengelig med rullestol/barnevogn fra turstien, men man kan trille bilveien via Karl Flods vei for å komme opp til Shoddyfabrikken. Shoddyfabrikken bærer også med seg lokalhistorie, om hva som ble produsert på Grorud i gamle dager. I dag er det fler små bedrifter som har kontorer her. Vi tok denne lille omveien for å finne en stolpe fra Stolpejakten.

Vel tilbake på turveien igjen, vandret / trillet vi videre mot hovedområdet i Grorudparken. Her stoppet vi ved Groruddammen og hadde en koselig piknik med medbrakt mat. Og i mens de voksne hvilte, våget de modigste av barna seg ut for å bade/vasse i Groruddammen. (Det er i utgangspunktet foreløpig ikke anbefalt å bade i groruddammen da renseanlegget ikke er på plass enda, men vi tok sjansen). Ved Groruddammen fant vi også en stolpe fra Stoplejakten.

Etter å ha kost oss med piknik og bading, fortsatte turen opp Grorudparken, mot Ammerud. På Ammerud fant vi dagens tredje stolpe. Her gikk vi innom Ammerudgymmen og Ammerudtunellen. som du kan lese om ved å trykke på linkene.

Dette er løypa vi gikk. Med mange pauser, oppdagelser, piknik og bading, brukte vi ca 3,5 time på turen.

 

 

Ankomst til Grorudparken:
Da Grorudparken strekker seg over et så stort område, kan man komme inn i parken fra mange steder. En kan ta tog til Grorud togstasjon, gå under Østre Aker vei og følge Grorudveien opp til den tar til venstre i Stanseveien. Samme adkoms får en ved å ta bussen til Bekkenstenveien og gå inn Stanseveien. Der starter Grorudparken kun ca 250 m inn i gata ved den veldige spesielle dammen med nydelige sumpplanter (Nedre dam, Hølaløkka) og gå den litt bratte bakke opp gangstuveien, før en følger turstien ut til høyre og opp langs Alnaelva.

En kan ta buss til Sagstuveien, og starte turen der vi startet den.

En kan også ta buss til Grønlund, for så å gå 160 m østover, og entre Grorudparken på turveien ved Kalbakkenbrua. Her kan man velge å gå opp mot hovedområdet, eller ned mot Grorud Togstasjon.

Vil en aller helst starte turen ved selve hovedparken (Groruddammen) er det enkleste å ta buss til Grorud Skole.  Krysse veien, og gå forbi fotballbanene.

En kan også ankomme Grorudparken fra Grorud T-banestasjon, ved å gå vestover langs t-banelinen. Det enkleste er å entre turveiene på sporet mot byen.  Her følger man turstien igjennom Ammerudgymmen og Ammerudtunellen før man ankommer Groruddammen. Alternativt kan en følge turveiene nordover, komme opp til toppen av Ammerud og opp mot Lillomarka.


Om Kristine Kvig

Kristine Kvig er innflytta Groruddøling, og Sommer i Groruddalens redaktør. Hun har ansvaret for oppdatering av kalender, nettside og sosiale medier, og er i tillegg også aktivitetstester for Sommerigroruddalen.no. Med seg som testere har hun familien sin, Jørn Idar, Elizabeth (10) og Maximilian (9 i juli). Kristine bruker av og til rullestol, og er den i Sommer i Groruddalen som tester om aktivitetene egner seg når en bruker rullestol. Familien har i tillegg hunden Luna, som er med på aktiviteter der hunder er tillatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *