En pustepause i Linderud Gårds hage


Aktivitet: pause. Hagetur
Passer for: Voksne, Barn og ungdom
Bydel: Bjerke
Pris: Gratis

Siden jeg flyttet til Groruddalen i 2010, har jeg hørt om den fine hagen på Linderud Gård. Jeg har siden hatt intensjon om å dra til den, men dagene med omvisning har aldri helt passet. Lite visste jeg at det nå faktisk er fri tilgang til hagen. Linderud Gård drives av Museene i Akershu(MiA), og MiA og Bydel Bjerke har jobbet for å åpne gården og gjøre dets områder tilgjengelig for byens befolkning, og gjøre det til et attrakivt møtested for nærmiljøet.

I Linderud gård hage kan du gå deg bort fra tidens mas, og drømme deg til en svunnen tid, mens du nyter en kopp medbrakt kaffe, eller benytter stillheten til å lese en bok i nydelige omgivelser.


Les om da vi var på om var på omvisning i Hagen på Linderud Gård her.

De forskjellige hageområdene

Hagen på Linderud gård er inndelt i flere soner, og forskjellige stiler, og er ansett som østlandets mest særpregne hageanlegg. Hagen er opprinnelig fra 1700-tallet og bærer preg av renessansestil – dog er de forskjellige hagesonene svært forskjellige. Hagen er restaurert i flere omganger.1. Den Viktorianske Hagen

Den Viktoriaske hagen ligger rett til siden for hovedhuset på gården. Dette planet har en dam (som ikke var fyllt da vi besøkte gården) og en paviljong. Her har man utsikt ut over dalen, og kan finne roen under tak, om det er ønskelig.2.Hasseltunnelen

Hasseltunnelen binder sammen den Viktorianske hagen med rennessansehagen, frukthagen og Lindehallen. Her er Hasseltrær formet slik at man går gjennom en 120 m lang tunnel.3.Renessansehagen

Nedenfor hovedbygget finner man Renessansehagen. Denne hagen er terrasert, og har derfor flere platåer. Hvis du er glad i roser og blomster, vil dette være pusterommet for deg.4. Eikelunden

Blant trærne i Eikelunden fant vi husker, benker, og ikke minst stillhet og ro.


5. Kanalen

Som et overraskelsesmoment finner man i bunnen av den terasserte Renessansehagen en 70m lang kanal. Denne ser man ikke , grunnet terraseringen, før man kommer helt ned til vannkanten. Her speiles gårdsbygget i all sin prakt når været er klart.


6.Lindehallen

Nederst på gården finner man en 180m Lindeallé som er hallklipt, som går ved navnet Lindehallen. Lindetrærne her er fra rundt 1750. Denne knytter sammen Eikelunden, hasseltunnellen og frukthagen.


7. Frukthagen

På gården finnes en stor frukthage og kjøkkenhage, som inneholder det meste man kommer over av frukt som kan vokse i området. Her kan du finne deg et tre og nyte skyggen under, eller sette deg på en av benkene som er satt ut.8. Klatreparken

I 2019 åpnet Linderud gård en klatrepark på eiendommen, som er åpen for alle. Vi besøkte klatreparken i 2019. Det kan du lese om her.


9. Hage i Engelsk landskapsstil.

I hageanlegge nærmest Tronndheimsveien finner vi en hage i Engelsk landskapsstil. Denne hagen har en stor dam. Også her er det satt ut benker, hvor man kan ta en pust i bakken ved vannet.10. Linderud Nærmiljøhage

Nytt av året er at jordet til vest for Lindealléen, som frem til Nå har stått brakk, utvikles til en nærmiljøhage, med andelsbruk, testbed, slåtteng og møteplass. Området er under utvikling. Det er lov til å besøke området, så lenge man respekterer at avlingene er private og ikke skal plukkes. Vi har nylig besøkt Nærmiljøhagen. Det kommer snart en artikkel om dette.11. Lindealléen.

Lindealléen er den vakre alléen er det som møter deg når du først kommer til Linderdu gård. Alléen består av trær fra rundt 1750.Benytt muligheten til å ta en pause fra hverdagen i hagen. Det anbefales.Er du interessert å delta på arrangementer på gården eller i hagen. På Linderud Gårds Facebookside er det flere arrangementer fremover. Det første er arrangementet «Picnik i Statsrådens hage», et gratis arrangement i hagen, hvor man kan delta. Dette arrangementet, er nå på lørdag 18.juli. Her kan man også kle seg i historiske klær om man synes dette er gøy, og kjøpe piknikkurver med mat og drikke. Les mer om dette her.


Om Kristine Kvig

Kristine Kvig er innflytta Groruddøling, og Sommer i Groruddalens redaktør. Hun har ansvaret for oppdatering av kalender, nettside og sosiale medier, og er i tillegg også aktivitetstester for Sommerigroruddalen.no. Med seg som testere har hun familien sin, Jørn Idar, Elizabeth (10) og Maximilian (9 i juli). Kristine bruker av og til rullestol, og er den i Sommer i Groruddalen som tester om aktivitetene egner seg når en bruker rullestol. Familien har i tillegg hunden Luna, som er med på aktiviteter der hunder er tillatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *