Mellomrommet – en oase på Tokerudberget


Aktivitet: Hagebesøk
Passer for: Barn, Ungdom, Voksne, barnevogn
Bydel: Stovner
Pris: Gratis

Jeg var forige uke på besøk i Mellomrommet, en liten oase for urbant landbruk mellom blokkene 27-29 i Tokerudåsen boligsameie på Stovner.

Kristine Tveit, som er en av fem ildsjeler bak hageprosjektet, tok meg gladelig i mot og viste meg rundt i den fantastiske hagen.

Kristine Tveit, Mellomrommet

Hageprosjektet startet opp i fjor, forteller Kristine, og hagen er blitt til etter mange timers dugnadsarbeid. At nye redskaper og nyplantede grønnsaker og utrer plutselig dukker opp vitner om engasjerte naboer i alle aldre som stortrives i hagen. Barna er ekstra ivrige. Hagen er blitt en ny naturlig møteplass i nabolaget.

I hagen har de fokus på matproduksjon, og det bugner med spiselige vekster og blomster. Jeg ble overrasket over blant annet at blomster jeg har sett på som «pynteblomster» i hagen faktisk også kan spises (Tagates og Fuksia). Her finnes blant annet oliven, kiwi, potet, gresskar, orangeri for varmekjære vekster, drivhus, potettårn, tomater, oliven, agurker, flere typer salat, urter, frukt og bær. Området er også innsektsvennlig, med blomster de liker, innsektshoteller og humlebad.

Om døren til orangeriet står åpen kan man sette seg ned å nyte en medbrakt mat og drikke ved bordet i drivhuset. Hagegjengen håper at det også kan få satt opp benker og bord ute i hagen i løpet av sommeren.

Det er ikke bare i Mellomrommet det er plantet, men i hele området rundt de tre blokkene er det plantet med bærbusker og frukttrær (plommer, epler, fersken, pærer, kirsebær, rips, blåbær, solbær, bjørnebær, stikkelsbær), samt ett nydelig blomsterbedd med allium og tulipaner.

Å ta vare på dyrene og insektene som er en viktig del av vår natur er en viktig verdi for hagegruppen, så rundt om på område er det derfor satt ut blant annet fuglekasser, pinnsvinhus, ekornhus og flaggermuskasse.

Det planlegges for ulike aktiviteter i hagen, de er blant annet i dialig med en personlig trener som vil holde felles treningsøkter. Disse vil være gratis og åpne for alle som vil være med. Til høsten, når grønnsakene er modne vil det være mulighet for å hente grønnsaker på tirsdager, helt gratis!

Er barnas sommeraktiviteter avlyst på grunn av korona? Meld barna på Mellomrommet hagekurs i sommer «Spirende Stovner», i uke 27, 29 og 32, mandag – torsdag 14:00 – 16:30.

Hver uke har hvert sitt tema; «Den levende hagen» med blant annet bygging av humlebad og innsektshotell, «Vann i hagen» hvor man lærer om hvordan man ivaretar og steller hagen og til sist «Den spiselige hagen» hvor man lærer om alt som kan spises og får være med å høste inn urter, frukt og grønnsaker. Kanskje kommer det også ett overraskelsesbesøk som hjelper til med aktivitetene. Kurset avsluttes med et festmåltid laget av hagens skatter. Kurset er gratis, men krever påmelding. Les mer og meld deg på her: http://www.tokerudberget.no/spirende-stovner/

Nylig fikk Mellomrommet tildelt IKEA nabofond på en verdi av kr 25000,- (produkter og interiørkompetanse). Tildelingsutvalget begrunner tildelingen slik:

Prosjektet er et godt eksempel på hvordan Oasen på Tokerudåsen kan bidra til at både barn og unge får et lærerikt miljø og en grønn møteplass i nærmiljøet. Her vil barna få en forståelse for bærekraft og sirkulær økonomi da Oasen har fokus på grønne omgivelser som passer for dyr, insekter og mennesker. De ønsker også å gi noe tilbake til nærsamfunnet og deler ut grønnsakene som dyrkes til beboerne.

Mellomrommet har de siste to årene vunnet flere priser, blant annet Oslo Kommunes pris for hage og grøntanlegg, OBOS bærekraft pris og Årets grønne innbygger.

Vi er mildt sagt meget imponerte over hva de har fått til, og anbefaler alle å besøke hagen! Her er alle velkommene!

Veibeskrivelse:
Mellomrommet ligger mellom Tokerudberget 27 og 29.
Til fots: er adkomst lettest ved å gå opp mellom Tokerudberget 11 og 13. Kollektivt: ta buss eller bane til Stovner T.
Bil: parker på Stovner senter

Åpningstider:
Hagen er åpen for besøk hver dag, det er størst sjanse for å treffe folk som kan vise rundt på ettermiddagen.


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *