Tur til Grefsenåsen og Haralds uteliggerhytte


Aktivitet: Skogstur
Bydel: Lillomarka
Passer for:  Barn, Ungdom, Voksne, Hund
Lengde: 1,7 km
Pris: Gratis

 

Vi kjørte til Grefsenkollen, og fra parkeringsplassen fulgte vi skogsveien mot Grefsenkleiva. Et lite stykke nedover på venstre side av slalombakken tok vi til venstre inn på en sti som ledet oss frem til hytta.

Fra toppen av Grefsenkleiva er det nydelig utsikt over Groruddalen.

Etter andre verdenskrig var det boligmangel i Oslo, og mange slet med å finne et sted å bo. Familier og par ble prioritert i boligmarkedet, for de enslige var det enda mer utfordrende. Flere satt derfor opp enkle hytter i skogen nær byen, uteliggerhyttene. Mange av uteliggerne var krigsseilere og motstandsfolk. Harald Grande flyttet til Grefsenåsen i 1956, hvor han levde store deler av livet sitt. Hytta er veldig liten, og uten ovn. Det må ha vært kalde netter gjennom vinteren.

Nyttårsaften 1963/64 oppstod det et voldsomt fylleslagsmål mellom flere av uteliggerne, og en av uteliggerne ble slått i hjel. Da belsuttet kommunen å brenne ned alle hyttene.  I dag er det kun én hytte som står igjen, hytta til Harald Grande. Den var så godt skjult at kommunen ikke klarte å finne den.

Harald var i Tysklandsbrigaden etter krigen og flyttet til Oslo i 1949, fordi det var enklere å få arbeid i Oslo enn i Namsos, hvor han kom fra. I mange år jobbet Harald på Akers mekaniske verksted og gikk til og fra jobben til hytta i Grefsenåsen. Han likte nemlig ikke å reise med trikk og buss.

 

Takket være Bymiljøetaten, tidligere skogoppsynsleder Håvard Pedersen og lokale ildsjeler er hytta blitt bevart og restaurert. I dag er hytta omgjort til museum, og kan besøkes av alle som ønsker å ta turen. Hytta er alltid åpen.

 

Related image

Bilde av Harald Grande da plakaten foran hytta ble avduket i 2006.

Fotograf er Håvard Pedersen, og bildet er hentet fra Dagsavisen (artikkel fra 13Nov15)

 


Slik kommer du deg til hytta:
Hytta ligger ved Grefsenkleiva. Du kan ta buss 56B til Grefsenkollen, bussen går lørdager og søndager. Ved Grefsenkollen er det også P-plass.

Gå så bortover til skogsveien, og ta østover mot Grefsenkleiva. Fra toppen av Grefsenkleiva, går du nedover bakken langs venstre side. Her står høye rør for snøproduksjon. Gå ned til rør nr 2 sett ovenfra. Her finner du en sti. Hold til høyre på stien. Da ser du straks en fjellformasjon som danner et tak over stien, herfra er det 100 meter til hytta.

Husk at hytta nå er et lite museum hvor alt må få stå i fred. Skriv gjerne en hilsen i gjesteboka som er lagt ut der. Dette er en spennende tur for både barn og voksne.

God tur!


TIPS!: Søndag 18.august 2019 arrangerer DNT «Søndagstur i Grefsenkollen»: https://www.dntoslo.no/aktiviteter/110431/870695/?_ga=2.186969000.1420586311.1562662862-763389845.1558531152


 

Kilder: Bymiljøetaten, Dagsavisen


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *