Pilgrimsleden gjennom Groruddalen, del 3: Stovner – Lagaugmoen 2


Aktivitet: Vandring
Passer for: Voksne, barn, hund
Bydel: Stovner / Gjelleråsmarka
Lengde: ca. 4km
Adkomst: T-bane, linje 4 og 5 til Stovner og buss 380 hjem fra Lahaugmoen/Hellerud

Pilgrimsledenmerket

Pilgrimsleden kan dateres til så tidlig som år 500, og allfarveien/landeveien strak seg helt fra Oslo sentrum til Nidaros hvor levningene etter Olav den Hellige skal være gravlagt. I Oslo kan man i dag gå ruten fra Oslo Ladegård, gjennom Groruddalen og over Gjelleråsmarka frem til Lahaugmoen eller Knivstikkern.

I 1990 ble det vedtatt av miljøverndepartementet og Thorbjørn Berntsen at pilgrimsleden fra Øra (gamlebyen i Oslo) til Nidaros skulle restaureres, merkes og bevares som et kulturminne. Pilgrimsleden ble åpnet i 1997, men først i 2001 ble østleden som går gjennom Groruddalen godkjent som en del av pilgrimsleden. Så nå består pilgrimsleden av både vestleden og østleden ut fra Oslo.

Vi har gått pilgrimsleden gjennom Groruddalen etappevis:

1) Helsfyr – Furuset 2) Furuset – Stovner 3) Stovner – Lahaugmoen

På etappe nr 3 la vi ut på tur både store og små. Vi tok T-banen til Stovner og gikk inn på pilgrimsleden ved Øvre Fossum gård. Pilgrimsleden følger her Oldtidsveien / Den Trondheimske Kongevei over Gjelleråsen.

Vi var innom gården og hilste på hester, griser, kaniner og høner.

Ved Øvre Fossum gård står det en stor informasjonstavle med kart og litt historie om vandringen som går gjennom Gjelleråsmarka. Vi tok bilde av tavlen og leste oss opp på historien etter hvert som vi gikk. I tillegg har  Historielaget satt opp små informasjons skilter underveis. Barna lekte «første man» til neste merke hele veien, så det var ingen sak å gå ca 4 km.

Langs med stien finnes det spor etter blant annet skålgroper, husmannsplasser og gravrøyser fra jernalderen.

Gjennom Kongedalen var veien så smal at den var enveiskjørt for hester med trekk. Øverst og nederst på åsen ble det derfor satt opp klokker for å varsle at man var på vei. Vi lærte også underveis at det ved hvert av klokketårnene var oppført en bolig hvor det bodde en mann som hadde i arbeidsoppgave å ringe med klokken hver gang det kom noen som skulle passere gjennom Kongedalen. Ble det ringt i klokken, hadde man forkjørsrett.

Langs stien gjennom Kongedalen så vi spor etter borehull. Borearbeidet ble utført for hånd, også sprengte de med svartkrutt for å utvide veien på 1700-tallet. Man kan fremdeles se hauger med stein som stammer fra dette arbeidet langs med stien.

På tvers av stien kan man også se tverrstokker / kavler som ble lagt ned i det vanskeligste partiet for å lage et slags trappesystem som skulle gjøre det lettere for hester og folk for å få fotfeste. I dag er det kun to tverrstokker / kavler igjen.

Da vi kom ut i det store stikrysset  fant vi oss en lysning i skogen hvor vi inntok lunsjen. I krysset er det satt opp skilt og kart som viser vei til Milorgs skjulested fra 2.verdenskrig. Skjulejstdet ble aldri oppdaget av de tyske soldatene. Vi fulgte merket sti og fant stedet der hytta en gang stod. Ett skilt med bilde av hytta er oppført for å minne om Milorgs heltemodige innsats under krigen.

Tilbake på pilgrimsleden / oldtidsveien  vandret vi gjennom kuppert og variert natur til en åpning i skogen hvor vi fant den øvre klokketårnet.

Etter å ha passert, og ringt med klokken i klokketårnet tok vi en avstikker til gapahuken Gubbero. Her nøt vi utsikten og en sjokoladebit før vi gikk tilbake på leden.

Nesten ved toppen finnes det nok et minne om Milorgs aktivitet i området.  «Møtested Milorg» er hogget inn i fjellet, av Groruddalens siste “ekte” steinhogger.

Gleden var stor da vi nådde toppen av Gjelleråsen, hele 311 meter over havet. Vi skrev oss inn i besøksboka og tok en liten hvil på benkene som er satt opp.

Her i fra bar det nedover mot Lahaugmoen, gjennom dunkel granskog og Gjellårs-skansene. Her stanset tapre soldater svenskekongen Karl XII på sin ferd mot Akershus.

Lahuagmoen var tildigere militærleir, og ble okkupert av tyske soldater under 2. verdenskrig. I dag er området omgjort til næringspark. Alle bygninger fra 1784 samt oppførte hus og tilbygg fra krigstiden er nå verneverdige og er stadig å se på stedet.

Fra Lahaugmoen tok vi bussen hjem fra Hellerud-busstopp til Grorud.

Anbefaler alle å ta denne turen! Mange spennende og fine, både historiske- og naturopplevelser på veien! En flott tur for både store og små 🙂

For mer informasjon om pilgrimsleden se https://pilegrimsleden.no/


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 tanker om “Pilgrimsleden gjennom Groruddalen, del 3: Stovner – Lagaugmoen

  • Liv Bergh

    Hei! Tusen takk for en flott presentasjon av vandring på pilgrims leden fra Stovner til Lahaugmoen. Jeg planlegger å tilby pilgrimsvandringer her fra april og ønsker samarbeidspartnere. Er med i Groruddalen historielag og har kontakt med Pilgrimssenteret i Oslo.
    Kanskje vi kunne gjort noe sammen i juni f.eks?

    Vennlig hilsen Liv
    diakon i Groruddalen og leder for Unge møter eldre