Gårdsdag på Øvre Fossum Gård


Aktivitet: Gårdsbesøk
Passer for: Voksne, barn, rullestol, barnevogn
Bydel: Stovner
Pris: Gratis / Prisen på aktiviteten du velger å delta på
Adkomst: T-bane linje 4 og 5 eller buss 65 og 120 til Stovner

 

Øvre Fossum gård tilbyr ride-undervisning for barn og voksne i alle aldere. I tillegg er Øvre Fossum gård en åpen gård hvor barn og unge kan få hilse på og bli kjent med gårdsdyrene i et trygt og godt miljø. Her finner vi blant annet hester, ponnier, griser, kaniner og høner.

Vi besøkte gården da de arrangerte åpen gårdsdag på søndag 2.september.

Det var mange morsomme aktiviteter å være med på; hinderløype, ringspill, hesteskokaksting, gå på stylter, kasteball på bokser, fiskedam og ansiktsmaling. Vi kjøpte aktivitetskort (50kr per kort), ved fem fullførte aktiviteter fikk vi byttet kortene inn mot en premie.

I tillegg ble det arrangert hesteshow og ridning, både på ponni, hest og med hest og vogn. Prisene varierte fra 30 til 80 kr for de ulike alternativene. Vi testet en runde med ponniridning til kr 30,-. Hvilket var barnas høydepunkt ved gårdsbesøket.

Gårdens historie, fortalt på Øvre Fossums gårds nettside:

Gården Fossum oppføres i Biskop Eysteins jordebok i år 1369 der Hovin prebende eide en skyld på 7 spann smør. I biskop Eysteins jordebok fortelles det at kirken eide gården. I 1536 overtok kongen. Fossum var en del av Hovedøya klosters jordegods i middelalderen. Den første kjente eier var borgermester Nils Lauritssøn i Christiania som kjøpte gården i 1662.

For vel 200 år siden var Øvre og Nedre Fossum en gård. I gamle dager var det vanlig at søsken delte gården. Søsknene på gården delte den i to å det ble Nedre og Øvre Fossum gård. På Øvre Fossum står våningshuset, stabburet og låven igjen. Låven ble bygd i 1925. Bonden kjørte selv all steinen som skulle brukes til låvebrua og gjødselskjelleren fra granittbruddet på Grorud.

Den siste private eier av Fossum gård heter Eva Kristine Christensen. Hun drev gården frem til kommunen overtok i 1965.

Da Stovner området ble bygget ut i 1972, var bygningene var en stund truet med rivning, fordi det en stund var planer om å bygge en skole på eiendommen. Kommunen ønsket å rive alt gammelt for å bygge nytt. Men lokalbefolkningen satte i gang en aksjon for å bevare bygningene, og de lyktes.

Hver søndag arrangerer ridesenteret runderidning for barn under 6 år (30kr per runde) og Knøtte- drop-in for barn i alderen 4-7 år. Sjekk ut gårdens nettside for ulike aktivitets tilbud: http://www.ovrefossumgard.com/?page_id=2


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *