Trosterudvillaen 3


Aktivitet: Besøk i Skulpturhage, Trosterudvillaen
Passer for: Barn, ungdom, voksne, barnevogn
Bydel: Alna
Pris: Gratis

Henrik Dedichen grunnla og drev privatasyl på Trosterud i Østre Aker fra 1901 til 1933, og arbeidet for reformer innen sinnsykepleien. 

Dr. Dedichen etablerte et nytt og moderne asyl på Trosterud og Trosterudvillaen var hans hjem. Den dag i dag går den under navnet ”doktorvillaen”. Villaen stod ferdig i 1901. Bygningen er omkranset av et romantisk hageanlegg, representativt for datiden. Denne flotte hagen benyttet både pasienter og ansatte seg av. Siden 2008 har Norsk Billedhuggerforening satt opp skulpturer i hagen. I hagen er også dr. Dedichens urne satt ned. Driften ved sykehuset ble avviklet i 1964, og i 1966 tok Oslo kommune over driften av byggene. 

Villaen står på Byantikvaren i Oslos såkalte Gule liste over bevaringsverdige bygninger.

Foreningen Trosterudvillaen leier villaen. 

 Foreningen arbeider for at villaen og hageanlegget ivaretas og legger til rette for at villaen skal være en sosial og kulturell møteplass for lokalbefolkningen. Selskapslokalene i 1. etasje leies ut for private arrangementer.

Hagen med skulpturer, bord og benker er også et flott sted for en søndagstur/piknik. Har man med barna så ligger det en barnehage med morsome lekeapparater like ved.

Arrangement ved villaen: Søndag 2. september 2018 kl. 1100

Vi arrangerer Haugerud / Trosterud dagene sammen med Samarbeidsrådet og Bydel Alna

Dette blir 3. år på rad at de deltar i «bygdefesten» som alle kan delta i. Egen plakat med fullt program blir lagt ut på Villaens nettside når alt er klarlagt.

 

Adkomst:

Parkering:
Parkering rett utenfor Trosterudvillaen.

Kollektivt:
Linje «2 Ellingsrud» til Haugerud eller Trosterud. Ca 7 min. gange – eller buss «69 Lutvann» fra Haugerud til Fagerholt.

 

«Historie

Henrik Arnold Thaulow Dedichen (1863 – 1935) vokste opp på Modum hvor faren var lege på Blaafarveverket. Allerede som student bestemte han seg for å spesialisere seg innen psykiatri. Den 20. september 1901 ble Dr. Dedichens Privatasyl åpnet og dr. Henrik Arnold Thaulow Dedichen flyttet inn i villaen sammen med frue, Antoinette Nyblin, og 3 barn.

Arkitekt Victor Nordan har tegnet både villaen og sykehuset.

Det var mye selskapelighet og representasjon i villaen. Likevel hadde fruen mye tid til annet arbeid. Hun var aktiv med i å anlegge hagen og å holde den i orden.   I kjelleren hadde hun verksted hvor hun hamret sølv og kobber.   Kobberplatene på peisen i hallen er hamret av henne. Senere drev hun med innbinding av bøker. Hun arbeidet også med gyllenlær og veving.
Henrik Arnold Thaulow Dedichen var svært teaterinteressert, og han skrev en bok med kritikk av ”Nationalteaterets første sæson”.

Aimee, senere med etternavn Sommerfelt, var den eldste av de 3 barna. Hun skrev flere barnebøker, bl. a. Veien til Agra. Den yngste av barna, Hans Henrik Dedichen, gikk i sin fars fotspor og ble psykiater. Den første dr. Dedichen gikk av som overlege i 1933, men fortsatte som reservelege til sin død i 1935. Fra 1933 og frem til sin død i 1960 overtok og drev sønnen som overlege og bestyrer.

Urnene til far og sønn er plassert i fjellet opp mot Fagerholt barnehage. Der står også en byste av sønnen, Hans Henrik.

Sykehuset ble nedlagt i 1966. Oslo kommune kjøpte hele anlegget. Trosterud Treningssenter ble opprettet. Trosterudvillaen ble senere drevet av Hellerud bydel i noen år. Etter dette stod villaen tom i flere år og forfall satte inn.

I 2006 ble «Foreningen Trosterudvillaen» stiftet av ivrige naboer av Trosterudvillaen.
Leiekontrakt med Oslo kommune ble inngått. Foreningens formål er å ivareta villaen og hageanlegget.
Foreningen ønsker at villaen skal være en kulturell og sosial møteplass for bydelens befolkning.
I første etasje er det selskapslokaler. Disse leies ut til forskjellige arrangementer; jubileer, kulturkvelder og utstillinger.
I andre etasje er atelier/kontorer som leies ut til kunstnere og andre (i regi av Oslo kommune, Kulturetaten).

Siden høsten 2008 har Norsk Billedhuggerforening utplassert ca. 20 skulpturer i hagen.
Det er KAREA Oslo KF som har ansvar for vedlikehold av hageanlegget rundt villaen. De brøyter også, og strør om vinteren.

Trosterudvillaen står oppført på Byantikvarens «gule liste». Det betyr «Verneverdig». Det medfører at all drift og vedlikehold må skje i samråd med Oslo kommune, kulturetaten.»

https://www.trosterudvillaen.no/

 


Om Aina Kirkerud

Aina er aktivitetstester og skribent for Sommer i Groruddalen. Med seg som testere har hun familien sin Alexander og Mina (10). Hun er innfødt groruddøling, har en bachelor i reiseliv og relasjonsledelse og jobber i dag i reisebyrå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 tanker om “Trosterudvillaen

  • Solveyg W.Schafferer-Sigerus

    NBF. Norsk billedhuggerforening lagrer ,stiller ut arbeider av sine medlemmer i Trosterudparken. Iblant blir arbeider tatt derfra og sendt forskjellige steder på sommerutstillinger i byer her i landet. Både «Quo vadis», «Romfarer»,(Nr.2 støp) «I begynnelsen var bildet», «Hardt vær»(nr.6 støp), «Dona nobis pacem » (Nr.2 støp) og «Drøm og virkelighet. ( i en tidsalder 2003 år) er mine skulpturer.
    Både «I begynnelsen var bildet » (1992-1998) og min siste store skulptur «Drøm og virkelighet..) er utformet direkte i voks og det finnes ingen form av disse. De andre er solgt i minst et eksemplar, «Quo vadis» i Tyskland , nær Frankfurt—–«Romfarer» til Bodø Luftfartsmuseet,….»Dona nobis pacem » står på «Sogneprest Asle Engers plass» Frogner i Oslo og «Hardt vær» rundt om i landet—–Internasjonalt regnes 6- 8 ekspl. i bronse som originaler -idet hver støping er gjort med «cere perdue» metoden –en lang og kostbar prosess der kunstneren arbeider i voks og siden under de forskjellige etappene i støpingprosessen.