Tur til tårnet på Røverkollen


Passer for: Barn, ungdom, voksne, rullestol*,sykkel
Bydel; Lillomarka
Lengde; t/r totalt 3 km
Pris; Gratis
En rolig mandag bestemt vi oss for å gå turen opp til tårnet på Røverkollen, rett over Romsås. Vi pakket sekken med det aller viktigste ; Kvikklunsj, vann, saft og vafler, og gjorde oss klare for tur. Vi kjørte bilen opp til et par hundre meter over Romsås Kirke, og startet turen vår på turveien opp mot tårnet. På mobilen hadde vi to apper klare ; DNTs app for turpostregistreringrer, SjekkUT og Stolpejakten Appen. På veien opp mot tårnet var det både turpoststopp og to svarte stolper!

 

Vi la i vei, og allerede rundt første sving spør femåringen; «er vi framme snart,mamma?» . Turen er ikke lang, så forsåvidt var vi fremme snart, men ikke akkurat snart i en femåringens tidsregning. Han fikk oppgaven å samle pinner – for å holde motet oppe. Turen til Tårnet er ikke lang, kun ca 1,5 km hver vei – men bakken kan oppleves litt bratt. Det er turvei hele veien, fullt mulig å komme seg opp til tårnet med både rullestol og sykkel, men det kan være i bratteste laget for en manuell stol. For å finne stolpene og for å registrere postene til DNT derimot må du ut på en tursti, som ikke er tilgjengelig for rullestol.


Et lite stykke opp i bakken forlot vi som sagt turveien og gikk inn på en sti. Her fulgte vi blåmerkede trær nordover mot tårnet. Et lite stykke inn på stien kom vi til første DNT post -Quizpost 4, opptur Oslo. Selve Quizen er ikke lenger aktiv her (den var aktiv i forbindelse med Opptur Oslo – et skolearrangement arrangert av DNT). Litt lenger nordover på stien kommer vi til posten «Røvere på Røverkollen». På denne posten fant vi også den første stolpen fra Stolpejakten.  På Røvere på Røverkollen fins det et nydelig utsiktspunkt, hvor man kan se ut over Groruddalen, og hele Oslo. Her ser man virkelig hvor stor andel av Oslo kommune som faktisk består av utmark. Her finner vi også turens første Gravrøys. Det er totalt fire Gravrøyser på Røverkollen, og de er antatt å være fra bronsealderen. Ved gravrøysen finner man en fin informasjonsplankett satt ut av Oppdag Groruddalen.

 

Vi vandrer videre nordover, nært grensen til Akershus fylke, og opp til tårnet. Tårnet er over 400 m høyt, og strekker seg majestetisk opp mot himmelen. Rett ved tårnet er det et kortere utsiktstårn, og her tar vi turen opp for å nyte utsikten. Eldstejenta løper opp, og ser ut over skogen, men det er når vi kommer oss opp hit at for første gang skjønner at minstemann har høydeskrekk. Dette skaper en liten utfordring på turen ned igjen – men vi tar et trinn omgangen, og kommer oss da ned igjen alle fire. På en benk under tårnet tar vi oss en lunsjrast, og nyter de medbrakte vaflene.

 

Så begynner vi å bevege oss nedover igjen. Barna begynner å bli slitne av å gå – og her kommer kvikklunsjen inn. En liten stripe hver, fire ganger ned bakken mot bilen, gjør at nedsstigningen går unna lett som en plett.

*Det går turvei opp til tårnet, men deler av turen beskrevet her går på sti. Denne delen er uegnet for rullestol. (delen med postene fra DNT Sjekk UT, og stolpene fra Stolpejakten)

 

VI vandret fra Sverre Iversens vei,opp turveien, inn til høyre langs blåmerket tursti, og tok turveien ned igjen fra tårnet.

Ankomst:
Vi startet vår tur fra turstien som starter ca på det øverste punktet på Sverre Iversens vei, ca 250 meter etter Romsås Kirke. Man kan også starte turen ved å følge turveien fra Romsås Kirke.  For å komme hit tar man buss 63 til Røverkollen (eller samme buss til Romsås Kirke, og starter turen derfra) (og da evt banen først til Romsås T). Man kan også gå til tårnet på Røverkollen fra parkeringen på Badedammen (Grorud), ved å følge turstien til høyre mot Romsås Kirke, ca midt på Badedammen. For å komme til Badedammen kan du enten kjøre opp til parkeringen via Bergensveien, ta T-banen til Grorud T (bane 4 eller 5), og gå opp til Badedammen(ca 1,2km), eller du kan ta banen til Ammerud, buss 62 fra Ammerud til Skogstad og gå opp til Badedammen derfra (ca 500m).


Om Kristine Kvig

Kristine Kvig er innflytta Groruddøling, og Sommer i Groruddalens redaktør. Hun har ansvaret for oppdatering av kalender, nettside og sosiale medier, og er i tillegg også aktivitetstester for Sommerigroruddalen.no. Med seg som testere har hun familien sin, Jørn Idar, Elizabeth (10) og Maximilian (9 i juli). Kristine bruker av og til rullestol, og er den i Sommer i Groruddalen som tester om aktivitetene egner seg når en bruker rullestol. Familien har i tillegg hunden Luna, som er med på aktiviteter der hunder er tillatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *